Bewegend rekenen
- Home
- > Complete implementatietrajecten
- > Bewegend rekenen
Bewegend Plein Rekenen bij sportiefste basisschool 't Lichtpunt Rhoon
Dit voorjaar heeft het Lichtpunt ervaring opgedaan met het vervolgprogramma Bewegend PleinRekenen. Tijdens schooltijd werkten de leerlingen van groep 3 t/m 8 vier scholingsbijeenkomsten aan het rekenen op het plein, waarbij rekencoördinator Jeroen Ideler de instructie verzorgde.

In dit verslag lees je over onze ervaringen.
De organisatie
Rond 7:15 uur zijn we op het plein om voor te bereiden, dat kost ruim een uur. Het Lichtpunt heeft twee rekenvierkanten aangelegd, er wordt een rekenvierkant en getallenslang bijgetekend. Het verzoek is om een kwart van het plein te gebruiken voor het rekenen, de rest van de ruimte is beschikbaar voor buitenspelen. Van 9:00 uur tot 14:00 uur zijn er vier verschillende lessen, een les wordt twee keer gegeven. Evalueren doen we na elke les, zodat inhoud of organisatie aangepast kan worden als dit nodig is. Iedere groep van 30 leerlingen volgt een circuit van drie rekenspellen, soms is de tijd te kort en blijft het bij twee spellen. Er komt heel wat oefenstof uit het rekenonderwijsprogramma langs, elk half uur meldt zich een nieuwe groep. Als je een vergissing maakt bij het invullen van de getallen hebben we waterspuit en een borstel om het stoepkrijt te verwijderen, dat werkt prima.
De ervaringen
- Het honderdveld bevat veel patronen, tweetallen verkennen de eigenschappen van de verschillende getallenrijen, bv. hoe het zit met horizontaal, verticaal en diagonaal. Er volgt een interessant leergesprek na de ontdekking dat de diagonalen niet hetzelfde patroon hebben.
- In een doolhof vinden leerlingen hun weg, zij kunnen alleen verder als zij een goed antwoord geven en de getallen onthouden met hulp van de groep. Het was even wennen, maar vervolgens worden ze fanatiek en gemotiveerd om de getallen te onthouden.
- Denken jullie dat we hand in hand en allemaal in een grote spreidstand de diagonaal van het gehele plein over kunnen? En schat eens hoeveel meter dat is. Extra beleving als de leerkracht ook meedoet
- Digitaal klokkijken lukt, maar kun je de tijden ook analoog op de pleinklok aangeven met de korte en lange wijzer?
- En het metriekstelsel? Dit keer de inhoudsmaten: voor alle leerlingen genieten om uit te zoeken. Welke inhoud giet je in een flesje voor een hoge score bij de Bottle Flip? De leerlingen raken niet uitgeoefend en elk gesprek gaat over de inhoud: meer of minder dan b.v. 120 ml?
- Het rekenvierkant wordt natuurlijk ook als honderdveld gebruikt. Mooi om te zien hoe leerlingen uit groep 4 met hulp van de structuur van het honderdveld en een aantal ankergetallen de ontbrekende getallen vlot kunnen benoemen, dat is best abstract.
- Rekencoördinator Jeroen heeft er zichtbaar plezier in en straalt naar de leerlingen uit dat rekenen op deze manier wel erg leuk is! Het valt hem op dat de uiteenlopende werkvormen en verrassende oefenstof uitdaging en plezier brengt bij zijn leerlingen.
- Elke groep is een half uur extra buiten, wat náást rekenopbrengsten ook bijdraagt aan een positieve oogontwikkeling, minimaal 2 uur per dag buiten en dus ver weg kijken.
Het waren zinvolle scholingsdagen: heel veel doen, ervaren en overleggen, een prima aanvulling op de rekenlessen binnen. Dank voor jullie betrokken deelname en veel succes met het vervolg!
Les geven buiten
In de klas vindt begripsvorming van het rekenen plaats en worden oplossingsprocedures aangeboden en geoefend. Automatiseren en memoriseren van lastige concepten (zoals splitsen, over het honderdtal en breuken) vraagt meer oefening om tot vlot leren rekenen te komen. Door bewegend rekenen wordt een extra dimensie gecreëerd waarbij ook andere zintuigen worden aangesproken. Leerlingen gaan met nog meer plezier en bewegen context-gebonden oefenen, zodat een stevige basis ontstaat voor het meer abstract functioneren.





“Wij hebben gemerkt dat de combinatie tussen leren en bewegen betere resultaten oplevert. En dat de kinderen het rekenen belijven en beleven!”
Melissa van Eekelen, schoolleider
Bewegend rekenen
-
Les in de buitenlucht
-
Meer bewegen
-
(Nog) meer onderwijskwaliteit
-
(Nog) aandacht voor interactie en het rekengesprek
-
Oefenen op eigen niveau

Beweeg Wijs laat ze buiten leren
Het is mogelijk alvorens te starten met de 'bewegend pleinreken methodiek' een introductie workshop op uw eigen locatie te verzorgen en daarmee een duidelijk beeld te creëren van de mogelijkheden!
Complete implementatietrajectenIn de praktijk
Het bewegend rekenen gebeurt in spelvorm onder begeleiding. Er is aandacht voor interactie en eigen inbreng van leerlingen, waardoor gericht kan worden geoefend op eigen niveau. Beweeg Wijs ontwikkelde o.a. speciale rekenvierkanten en een rekenslang om bewegend rekenen praktisch in de schoolomgeving te kunnen uitvoeren. Samen passen wij uw leerstof vanuit de rekenmethodiek aan in boeiende onderwijsinhoud op uw rekenplein.

Wij zijn altijd bij u in de buurt!
Beweeg Wijs is al decennia actief in Nederland. Klik op uw desgewenste provincie voor contact met een regiocoördinator. Sinds kort wordt de methodiek ook toegepast in Duitsland en België!




Ron ten Broeke
Regiocoördinator Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland, 1tomove
Stuur mij een email